boldt.se

 
- HEM -      - PRATA -     - SKRIVA -     - LÄSA -     - OM MIG -     - DITT OCH DATT-

 

Vem jag är?

Jag är finlandssvensk, född och uppvuxen i Helsingfors.
I Finland jobbade jag på tidningarna Västra Nyland och Hufvudstadsbladet. Jag började stillsamt som korrekturläsare och fortsatte som teater- och litteraturkritiker och allmänreporter. Korrekturläsningen var nyttig - den fick mig att inse att det viktigaste av allt är att texten är korrekt - både språkligt och sakligt.

1977 flyttade jag till Stockholm. De första åren arbetade jag på Finlandssvenskarnas riksförbund, som redaktör för förbundstidningen (fast mest var jag hemma med småbarn). Sedan blev det frilansande, till en vår då alla barnen fick vattkoppor i tur och ordning. Det är den som inte har fast jobb som stannar hemma med barnen - man har ju inget jobb man måste gå till... så jag lämnade frilansandet för några roliga år på den statliga Invandrartidningen, där jag först var reporter, sedan redaktionssekreterare, redaktionschef och det sista året chefredaktör .

1998 lade regeringen ner Invandrartidningen (de behövde pengarna till det nystartade Integrationsverket, som inte heller det skulle överleva så länge) och jag startade Nyhetstidningen Sesam. En tidning med minoritetsperspektiv, på enkel svenska, en gång i veckan. En liten fast redaktion på sju personer producerade en tidning som bara blev bättre och bättre. Men ekonomin var tuff - efter fyra år fick jag välja mellan att lägga ner eller att göra en sämre tidning. Valet var enkelt: Jag lade ner.

Sedan dess har jag  jobbat en tid på Centrum mot rasism, men främst undervisat i journalistik, mest på Södertörns högskola och på Kaggeholms folkhögskola.

Böcker:

"Nisse i Hökarängen är död" i antologin Invandrare och massmedia: en annorlunda verklighet (red. Anita Harrie). Stockholm, Kunskapsförlaget P.A. Norstedt & Söner, Svenska Journalistförbundet, 1999, 193 p., ISBN 91-7285-030-2.

Antologin beskriver mediernas sätt att behandla invandrare och flyktingar, fördomsfällor och omedveten rasism, dubbelmoral kring flyktingpolitiken, nyhetsvärdering och TV:s roll.

Följande artiklar ingår: Från allmänbildad till okunnig (Lilith Waltenberg), Fördomsfällan (Ann Gäre), Invandrarna och dagspressen (Pär Arne Jigenius), Nisse i Hökarängen är död (Jolin Boldt), När jag ljög för Kurdo Baksi (Carlos Garat), Under beskydd av Janus (Peter Nobel), TV:s roll i kampen om flyktingpolitiken (Birgitta Löwander), En solig söndag i maj (Kajsa Olsson intervjuar Anita Dorazio) och Fördelen med konstiga namn (Jasim Mohamed).

"Vinglig väg till gemenskap" i  Sverige en pocketguide; Integrationsverket 2003. Boken finns också på arabiska, engelska, franska, serbiska/bosniska/kroatiska, ryska och lätt svenska.

Läs mer om boken här: http://www.integrationsverket.se/tpl/Publication____1862.aspx

Ladda ner den här:
http://www.mkc.botkyrka.se/biblioteket/Publikationer/Sverige_pocket.pdf

 

 

 

 

 

 

 • BOLDT.SE © 2006 • mobil 0707-36 34 40 • mejl jolin@boldt.se